Tuesday, February 13, 2007

bombay amrutanjan

india pindia.
landet der homofili straffes med 1o aars fengsel, mens det samtidig er helt ok at menn i alle aldre gaar paa gata og kameratslig holder hender.

den setningen som var tittel paa forrige post er fra en sang som heter ghanan ghanan, hentet fra bollywood/eksportfilm/musikalen lagaan som vi saa helt i begynnelsen av skoleaaret. en lang men litt kul film om cricket, briter, landbruksskatt og kjaerlighet. jeg vil anbefale den hvis man liker musikaler, saa kan man bare lukke oeynene mot slutten naar hun britiske dama tar litt av.

jeg aner ikke hva setningen betyr fordi det er lydspraak av hindi, men den sangen synger de og danser til i landsbyen da de tror at det endelig skal komme regn paa avlingene deres. saa det handler kanskje om regn og takknemlighet. at de to ordene hoerer sammen faar man god forstaaelse for her i heten i hvert fall!

senest for noen timer siden intervjua vi en dame som hadde starta en groennsaksaaker paa naboens jordstykke som bare laa brakk uansett. i fjor hadde de saadd roed spinat, da hadde det regna og avlinga gikk bra, saa de endte opp med et fint overskudd. men i aar har det nesten ikke regna i det hele tatt, de kommer til aa gaa med tap, og alle ladies fingers, boenner og gourd blir kanskje aldri ferdig til aa selge paa markedet.
it's a hard knock life med global oppvarming.

SNIKREKLAME FOR ET BEDRE MILJOE se an inconvenient truth naa!
ganske nylig sluppet paa dvd, lei den for 50 kroner paa din lokale videosjappe!

det var for oevrig hyggelig aa vaere ordentlig paa landsbygda, med fjoeslukt og gale hunder og kaninavl og ingen tuting og bare blide mennesker som var glade for aa se oss.

vi har snakket litt om stirring og gloing i det siste, vi faar mange blikk som er temmelig moerke og stygge, ikke alle er saa happy for at den hvite kvinde har kommet til byen deres. jeg proever aa huske paa at dette er et omraade med en veldig sterk anti-amerikansk holdning, de har til og med et bilde av saddam hussein midt paa midtrabatten like ved der vi bor. paa bildet staar det paa det lokale spraaket malayalam "vi minnes saddam hussein, en ekte martyr" eller noe lignende vaas. det er vanskelig aa akseptere at for mange blir vi nok sett paa som representanter for vesten, og det er aldri aldri noe kult aa bli tatt for aa vaere amerikaner, det vil selv enkelte amerikanere si seg enig i.

apropos usa, front porch er en slags liten veranda som er paa bakken foran paa huset, der gamle mennesker gjerne sitter i gyngestol i filmer og ser utover eller bare drikker eller filosoferer eller sovner. jeg tenker at en god del amerikanske filmer har en scene fra en front porch. her er eksempler men ingen som ligner paa vaart hus siden vi er i india og ikke i usa.

det hjalp forresten aa skrive om at jeg ville ha india naa, straks jeg kom ut fra internett saa jeg ting med et bedre oeye.
rart at det skulle saa lite til.
men jeg tror fortsatt mumbai blir det beste, det mest indiske.
bytips mottas med takk.

3 comments:

Sol said...

ooooooooo.......så arti å lesa bloggen din, bli så misunnelig at æ sprekk. Her har dein globale oppvarminga opphørt, å rompebaillan leve sitt eget liv, avfryst fra resten av omverden. Det høres ut som dåkk har d knaill, men India light?!?! haha, mått flir litt. Saddam som martye?! villa itj likt å sovna i ei bamsushytte rundt sånne folk. jEEEz.
men keep on the good work and make me laugh tha girl who likez them horzez!!:D

smask

Ragne Marie said...

Kajs!
Vi har hatt etiopisk fæst. Med injerra.
Vi så bilder, der var det et av en osama bin laden klokke.
Vet hvordan det er å bli tatt for å være amerikaner. Det er jævlig irriterende.. Så prøver man å forklare at nei, Europa. Så går det to sek, og tilbake i samme gamle.
Igår savna jeg Nicaragua litt. Du må nyte tiden! Plutselig er den over.

Eli said...

Er så enig med Ragne - nyt dagene. Bruk sansene, snus inn lukter, lytt til lyder og ta mange bilder. Er det city-jenta som er litt rastløs av å være på landet? Det kan vel ikke være helt i ødemarken når det er internettkafe i nærheten? Fortell litt om hva dere spiser - lager dere mat selv? Får lyst til å reise selv når jeg leser bloggen din.